Google Преводач

четвъртък, 24 април 2014 г.

Класическа "Содена питка"















Необходими продукти:

600 гр. брашно
2 с.л. оцет
1 ч.л. сода за хляб
100 мл. олио(зехтин)
1 ч.ч. газирана вода
сол

Начин на приготвяне:

 Ако правите тази питка за Бъдни вечер,трябва предварително да сте си приготвили монета и дрянова клонка,които се слагат в питката,когато се приготвя.
Пресяваме брашното.Погасяваме содата в оцета.Правим кладенче в брашното,изсипваме продуктите и замесваме тесто.Заради газираната вода,то става меко и пухкаво.Оставяме на страна за 30 мин.
През това време загряваме фурната на 180 гр. Намасляваме тавичка за печене(ако не е силиконова).Тестото намазваме хубаво с олио(може и зехтин).Слагаме в тавата и набучваме тестото с вилица,за да не се пръсне при печенето.Печем около 40 мин, като от време на време я напръскваме с водичка,за да не изсъхва.Когато я извадим я покриваме с кърпа за 3-4 мин. за да омекне.Става мека,благодарение на газираната вода,но от вънка си има хрупкава коричка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар