Google Преводач

четвъртък, 22 май 2014 г.

"Египетска торта"














































Необходими продукти:

За блатовете:
6 бр. белтъка
200 гр. захар
2 с.л. брашно
1 пак. бакпулвер
200 гр. смлени лешници

За яйчения крем:
6 бр. жълтъци
200 гр. захар
300 мл. пр. мляко
1 пак. ванилена захар
2-3 бр. ванилии
6 с.л. брашно
200 гр. масло

За белия крем:
500 мл. сладкарска сметана
150 гр. захар

За крокана:
150 гр. захар
150 гр. лешници

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блатовете :Разбиваме белтъците със захарта на пухкав сняг.Добавяме ванилиите,ванилената захар,брашното и пак разбиваме.Прибавяме лешниците и разбъркваме с шпатула.В намаслена тава с диаметър 20см.(ако не е силиконова) я намасляваме и набрашняваме,за да не залепне сместа.Печем 3 блата от тази смес,всеки по отделно(може и заедно да се изпече сместа и после да се разреже на 3 части),за около 15 мин. на 180 гр.Блата става много лепкав и трябва да се изчака малко да изстине във формата,за да не се развали.След като поизстине го вадим от формата и го оставяме да се охлажда извън нея.Ако е един го разделяме на 3 и 3-те отделно охлаждаме,за да не залепнат.

Приготвяне на яйчения крем:В купа разбиваме жълтъците със захарта,ванилиите,ванилената захар.Добавяме половината пр. мляко и брашното.Разбиваме с миксер до хомогенизиране.Другата част от млякото затопляме(но не да заври) на котлона.Когато се затопли добавяме жълтъците постепенно към млякото,за да не се пресекат и започваме енергично да бъркаме.Трябва много внимателно да се следи крема,докато се сгъстява,защото захарта се карамелизира много бързо и крема става на бучки.Бърка се постоянно!Ако стане на бучки крема,не се притеснявайте,когато сложим маслото то ще ги размие.
Дърпане готовия крем и го покриваме с прозрачно фолио и го оставяме на страна да изстине(фолиото е,за да не хване коричка). След като изстине,но не на пълно добавяме маслото и разбиваме с миксер до хомогенизиране.Става невероятен пухкав и мек крем,който прибираме в хладилник,за да се охлади.

Приготвяне на белия крем:Разбиваме сладкарската сметана със захарта на пухкав сняг.

Приготвяне на крокана: Слагаме захарта на котлона да се карамелизира.Тук е въпрос на избор вече дали искате да смесите лешниците на котлона със захарта или може да изсипете карамела в тава послана с хартия за печене и от горе да изсипете лешниците или директно да ги смесите на котлона със захарта.
И при 2-та случая накрая изсипвате карамела в/у хартия за печене.Изчаквате да изстине и го начупвате на парчета.

Сглобяване на тортата:Взимаме един блат,който намазваме с яйчения крем.От горе върху него намазваме с белия крем.Може да поръсваме с лешници по желание между блатовете. Така слагаме и 2-рия и 3-тия блат.Върху 3-тия блат слагаме само бял крем(обгръщаме тортата от всякъде с него).Украсяваме с крокан. Прибираме в хладилника за няколко часа,да стегне!
Невероятна торта,с невероятен нежен и лек крем!






Няма коментари:

Публикуване на коментар