Необходими продукти:
800 мл. прясно мляко
4 бр. яйца
200 гр. захар
100 гр. захар(за карамелизиране)
1 бр. есенция ванилия
Начин на приготвяне:
Затопляме млякото на котлона(но не да кипне).Разбиваме яйцата със захарта(200 гр.).Добавяме млякото към яйцата,на порции,за да не се пресекат яйцата(постепенно).Добавяме и ванилията.Разбъркваме.
На котлона карамелизираме останалата захар(100 гр.).
Изсипваме във всяка купичка от карамела.Върху него сипваме от млечната смес.Ще печем на водна баня.Слагаме купичките в тава за печене.В нея наливаме топла вода(трябва да достига над средата на купичките).Загряваме фурната на 160 гр.Печем около 1,30 мин. Много е важно водата в тавата да не завира,защото крема ще стане кишав.Ако заври,намалете градусите на фурната и долейте студена вода,за да се охлади температурата.
Крем карамелът е готов,когато като разклатите купичката да не се мести като желе.
Изваждаме от тавата и оставяме малко да се охлади.Преди да го обърнем в чиния,минаваме с остър нож по стените на купичката,за да го отлепим.Обръщаме и сервираме( с топка сладолед :)).
Няма коментари:
Публикуване на коментар